Verkopen: waarom ik er een bloedhekel aan heb!

Door XiaomiGlobal op zaterdag 4 januari 2020 07:00 - Reacties (10)
Categorie: -, Views: 8.841

Stel je hebt een oude telefoon liggen, of je hebt een miskoop gedaan? Kan gebeuren toch? Vooral als het een impulsaankoop betreft :X Dan zet je het dus op Marktplaats, V&A en wellicht Facebook te koop? Maar dan begint de shit pas! Vooral op marktplaats en Facebook :(

Je weet zelf namelijk ook wel hoeveel je aangeboden product waard is en op basis daarvan vul je de vraagprijs in, waarbij je rekening houdt met onderhandelingsruimte. Want natuurlijk is het zeldzaam dat iemand echt de vraagprijs wilt betalen, vooral op Marktplaats is dat een ramp! Ja ik ga iets bekennen: ik voel de neiging, om mensen een lesje te leren wanneer ze een onrealistisch bod doen :X En dat is meer de regel, dan de uitzondering helaas. Alsof ze denken dat ze op de nachtmarkt in Bangkok zijn, waar 40% afdingen eigenlijk wel moet |:(

Momenteel heb ik een Xiaomi Mi Pad 4 Plus te koop, puur omdat het voor mij persoonlijk een miskoop was. Maar dat betekend niet dat ik bereid ben een nieuw apparaat, met enorm verlies te verkopen. In tegendeel: ik doe niet eens de moeite om te reageren, op biedingen van onder de € 200. Want mijn vraagprijs is immers € 249 en dat vind ik totaal niet onredelijk, aangezien hij nieuw is en niet buiten China te koop is. ( Het is nu bieden )

Zelf importeren via AliExpress of Banggood ( wie besteld daar nog? ) is namelijk veel duurder, aangezien moedertje staat ook zijn aandeel wilt. Dus dan ben je al gauw € 367 kwijt voor hetzelfde product.

Je loopt zelfs het risico dat je namaak besteld, want Xiaomi zelf kopieert Apple al schaamteloos. Maar de Chinezen kopiëren elkaar ook nog :+ En daarom koop ik uitsluitend in een Xiaomi Store, oftewel Mi Store.

Om op mijn verhaal terug te komen: ik heb de tablet ook op marktplaats te koop gezet en krijg daar dus biedingen van € 100, waar ik niet eens op reageer. Echter ik heb wel de neiging om te zeggen: akkoord, maar dan een baksteen opsturen of simpelweg het geld een paar weken vasthouden. Maar ik beschouw mijzelf als een goede burger en zou zoiets nooit doen. Ik denk het alleen, puur omdat dit soort mensen gewoon vragen om opgelicht te worden. En het is natuurlijk frustrerend om onzin biedingen te ontvangen :(

Het is namelijk niet dat ik wanhopig geld nodig heb, dus ik kan rustig wachten tot een koper de prijs wilt betalen waar ik akkoord mee ga. Gelukkig loopt het op Vraag en Aanbod op Tweakers totaal anders, hier zijn geïnteresseerden meestal netjes. Alleen soms blijft het angstvallig stil, wat ik wel een beetje jammer vind. Omdat ik de moeite doe om vragen van geïnteresseerden te beantwoorden en ook snel te reageren. Al is het bereik op V&A is natuurlijk wel beperkter, dan bij Marktplaats of Facebook. Bij die laatste twee krijg ik wel grijze haren, van alle niet serieuze geïnteresseerden.

Dat is ook precies de reden waarom ik thuis nog een OnePlus One heb rondslingeren, een Nexus 7 die leuk is als onderzetter: want hij werkt toch niet meer fatsoenlijk. En een Xiaomi Redmi Note 4 heb ik ook nog ergens liggen, welke de eerste smartphone was die een Deca-core Chipset aanboord had. Dus ik doe mij niet eens de moeite om die te verkopen en huishoudelijke apparaten, breng ik gewoon naar de Kringloop. Of ik geef ze gratis weg: maar dan krijg je tienduizend privé berichten op Facebook :O

https://tweakers.net/ext/f/dLZXPaZvzFhFrVwRlXVDCfo1/full.jpg

Ik ben trouwens voor de 1e keer bij de Xiaomi Flagship Store in Shenzhen geweest en wat is dat een mooie, maar onoverzichtelijke winkel geworden en natuurlijk werkte mijn VPN op de smartphone niet :| . Uiteindelijk heb ik daar een Xiaomi WiFi router, Mijia Draadloze Mijtverwijderaar gekocht en de Mi Pad 4 Plus, maar ik wilde eigenlijk de 8inch en die hadden ze niet.

Eigenwijs dat ik was kocht ik i.v.m. de beperkte tijd, gewoon de 10inch versie en achteraf gezien is de tablet vanwege zijn formaat toch niet zo mijn ding. Voor de rest vind ik het echt een geweldig apparaat :) Maar ik heb dus liever een maatje kleiner als tablet formaat.

( Ik heb een dagtrip naar Shenzhen vanuit Hongkong gedaan, waarbij er erg veel tijd verloren gaat in het regelen van het speciale 5 daags Shenzhen visum )

https://tweakers.net/ext/f/80lsPFFnmmWUTMiQF1iszacN/full.jpg
Ik vind die kat enorm schattig uitzien O+

De Mijtverwijderaar heb ik specifiek voor mijn vrouw gekocht, zodat ze makkelijker de bank en beddengoed schoon kan zuigen. Het is een soort Dyson en de zuigkracht, is veel krachtiger dan een kruimelzuiger. Ook dit product van Xiaomi is helaas niet buiten China verkrijgbaar en toen ik de grens bij Shenzhen, overstak naar Hongkong wilde de Chinese douane weten wat het gekost had :*)

PS zijn jullie geïnteresseerd in een review van de WiFi router? Het zal wel niet zo bijzonder zijn, maar ik heb het gewoon gekocht vanwege de reputatie van Xiaomi. Dat laatste doet Xiaomi trouwens goed: ze binden gebruikers aan zich, want ik ben redelijk merktrouw. Als ik eenmaal een goed merk gevonden heb, is de kans groot dat ik een nieuw product van ze koop: dat was vroeger dus HTC, maar dat behoort tot de nostalgie. Want nu hoor je eigenlijk niks over HTC.

Oh als laatste: ik hoop dat jullie een goede jaarwisseling gehad hebben, ik was ten tijden van de jaarwisseling in Hongkong en helaas was de vuurwerk show afgelast omdat de rebellen aangekondigd hadden de boel op stelten te zetten. Dat is inderdaad ook gebeurd... gelukkig kregen wij er vrij weinig van mee, behalve dat je veel oproerpolitie ziet rondlopen en lap sap beveiliging.

Een gelukkig nieuwjaar gewenst dus , als het daar nog niet te laat voor is :X Wel jammer dat het zo koud is in Nederland, in Hongkong was het aangenaam warm 8-) Maar nog even en dan is het zomer _/-\o_

Volgende: Eendagstrip naar Shenzhen vanuit Hongkong 17-01 Eendagstrip naar Shenzhen vanuit Hongkong
Volgende: Relativeren, auto's en Private Lease 17-12 Relativeren, auto's en Private Lease

Reacties


Door Tweakers user Andros, zaterdag 4 januari 2020 09:11

Dat moedertje staat er een deel van wil wil niet zeggen dat ze het ook krijgen. Er glipt nog genoeg door de douane en potentiele kopers nemen die gok toch wel. Dus dan ga je het ding moeilijk aan de nieuwwaarde kwijt kunnen, je verkoopt immers particulier. Als ik een toestel van 250 euro wil kopen en een particulier biedt het aan voor 220 omdat die zn geld terug wil ben ik toch geneigd nieuw te bestellen. Zo'n klein verschil is potentieel gezeik doorgaans niet waard.

Door Tweakers user XiaomiGlobal, zaterdag 4 januari 2020 10:00

Andros schreef op zaterdag 4 januari 2020 @ 09:11:
Dat moedertje staat er een deel van wil wil niet zeggen dat ze het ook krijgen. Er glipt nog genoeg door de douane en potentiele kopers nemen die gok toch wel. Dus dan ga je het ding moeilijk aan de nieuwwaarde kwijt kunnen, je verkoopt immers particulier. Als ik een toestel van 250 euro wil kopen en een particulier biedt het aan voor 220 omdat die zn geld terug wil ben ik toch geneigd nieuw te bestellen. Zo'n klein verschil is potentieel gezeik doorgaans niet waard.
Het € 250 + het deel wat moedertje staat wilt hebben. Stel ik zou het dan voor € 220 verkopen, dan zit er toch een verschil van dik € 100 in en een koper heeft de tablet sneller dan wanneer het uit China moet komen. Maar tijden veranderen: vroeger kon je die apparaten, met zelfs een aardige winst verkopen.

Nu moet je in-principe kijken: wat is de prijs op AliExpress, en dan uitrekenen wat zou het invoeren kosten. En dan blijf ik gewoon bij mijn vraagprijs, want i.t.t. AliExpress kun je de tablet al (over)morgen in huis hebben.

Maar tijden veranderen: vroeger kreeg ik hier op Tweakers privéberichten, of ik wat voor sommige Tweakers mee terug kon nemen. Daar sprak ik dan gewoon een percentage voor af en dat heeft nooit gezeik gegeven :) Kan mij nog herinneren dat ik meerdere Chinese tablets, welke destijds nog resistive touchscreens hadden.

Ik bestelde het via Taobao meestal en liet het bezorgen in het hotel in China: maar dat lukt niet meer, omdat ik als buitenlander geen Chinees mobiel nummer kan krijgen. Dat heb je nodig om er te bestellen en bij Xiaomi zelf, heb ik nog nooit succesvol in China kunnen bestellen. Dus ik ga altijd naar de fysieke Xiaomi Store.

Ik had zo'n beetje mijn hele rugzak vol en basically, had ik die dingen al verkocht voordat ik ze daadwerkelijk kocht in China. Wel bleef ik altijd netjes onder de € 430 en dat doe ik nu ook gewoon.

Als koper zou ik zelf ook geen toestel van € 220 kopen, als ik het zelf voor € 250 kan kopen. Alleen je prijsvergelijking gaat behoorlijk mank: je moet rekening ermee houden, dat je maximaal € 346,48 uiteindelijk betaald. Die kosten zijn dan als volgt opgebouwd:

€ 265 aanschaf AliExpress
€ 10,60 Invoerrechten ( Voor tablets hoef je geen invoerrechten te betalen )
€ 13 Inklaringskosten
€ 57,88 BTW Bedrag
Totaal extra kosten = € 77,88

Als je het prijsverschil tussen AliExpress en Xiaomi Mi Store Shenzhen meerekent dan zit je dus op ongeveer € 100 verschil. Dus ja dan is het € 350 vs € 250 en daarmee, ben ik 30% goedkoper. Voor een nieuw toestel een groot verschil.

Maar als je het risico wilt lopen op € 81,48 extra betalen? Ik vind het prima, mij kan dat niks interesseren. Ik lever alleen feitelijke informatie en dat de Chinezen, de douane verklaring niet naar waarheid is vullen is gewoon valsheid in geschrifte. Komt vaak genoeg voor, dat douane alsnog de rekening wilt zien en dan ben je fucked. ( Precies de reden waarom ik het nooit op AliExpress zou bestellen, de douane die trapt er ook niet in hoor als $ 22 op zo'n groot pakketje staat :X )

Zo'n grote tablet word meestal trouwens wel ertussenuit gepikt: het zijn vooral de kleine pakketjes, die er tussen door glibben. Een tablet word in een zo'n grote doos meestal verstuurd, dat het opvalt en dan ben je voor 99% wel de sjaak. En dan heb je geluk als ze de BTW op de valse informatie baseren, want zoals gezegd ze kunnen ook gewoon de rekening vragen.

Dat gezegd hebben: hij hoeft niet perse verkocht te worden en dat is de luxe die ik, als verkoper zonder geldproblemen heb. Anders was ik allang akkoord gegaan met € 200 omdat ik dit bod al gehad heb, maar dat is gewoon net te weinig. Ik denk dat dit wellicht is waar sommige kopers op marktplaats op hopen: er zijn genoeg mensen die het geld echt nodig hebben, en het dan snel verkopen.

Mocht ik hem trouwens zelf houden, dan zet ik er direct Xiaomi.eu op. Voor de verkoop doe ik dat juist liever niet, omdat je op een Xiaomi toestel niet terug mag gaan naar de originele firmware. Ik heb begrepen dat je dan je apparaat kan bricken: Anti-Rollback heet het schijnbaar, en bij Xiaomi moet je daar echt mee oppassen.

[Centrale topic] Xiaomi Bootloader unlocken

[Reactie gewijzigd op zaterdag 4 januari 2020 10:23]


Door Tweakers user mr_evil08, zaterdag 4 januari 2020 16:13

Je kan het verhaal ook omdraaien en vooral op marktplaats verkopers proberen vrijwel altijd bijna hoofdprijs / nieuwprijs ervoor te krijgen, tja dan verwacht je dus een onrealistisch bod want dat is je product simpelweg niet waard, simpelweg omdat het "gebruikt" is.

Als het verschil minimaal is koop ik zelf wel nieuw en denk ik niet eens aan om gebruikt te gaan kopen met alle ellende erbij.

Door Tweakers user thetrueman2, zaterdag 4 januari 2020 22:18

Herkenbaar. Persoonlijk verkoop ik helemaal geen elektronica meer via marktplaats. De keren dat ik het heb gedaan is het altijd gedonder over wat het product waard is en onder welke voorwaarden het opgehaald/verzonden moet worden.

Bij mij is het volgende stappenplan daar uitgekomen voor 2e hands handel
1. Staat het item in de t.net pricewatch?
JA: Verkopen op V&A
NEE: ga naar stap 2.
2. Zet op marktplaats voor een conforme prijs (zoek naar item en kijk welke andere advertenties er zijn, vanaf daar waarde bepalen). Hoe lang ik een item heb en wat ik er voor betaald heb is niet relevant, het gaat om de marktwaarde.
3. Product na 2 maanden niet verkocht? 2e hands winkel in de binnenstad.
3a. Product wordt niet aangenomen door winkel? Milieustraat of kennissenkring.

Voor wat betreft reageren; in mijn ervaring is het beter om dat wel te doen, omdat door niet te reageren je reactie % en gemiddelde reactie snelheid omlaag gaat op MP. Zelfs een 'nee' of tegenbod is op den duur beter. Als ik advertenties bekijk onderzoek ik ook de verkoper, niet alleen het aanbod. :)

Door Tweakers user Fly-guy, zondag 5 januari 2020 10:05

Als je de tablet nog in bezit hebt, dan is wat jij vraagt simpelweg niet wat het ding waard is voor diegenen die reageren.

Dus moet je op zoek naar die ene die dat bedrag wel aan de waarde (voor hem) gelijk vindt staan of je waardebepaling aanpassen.

In deze markt is het de koper die de waarde bepaalt, niet de verkoper.

Dat gezegd hebbende, marktplaats is natuurlijk een groot drama, dat krijg je per definitie gezeik, zowel als koper en verkoper

Door Tweakers user XiaomiGlobal, zondag 5 januari 2020 11:11

Fly-guy schreef op zondag 5 januari 2020 @ 10:05:
Als je de tablet nog in bezit hebt, dan is wat jij vraagt simpelweg niet wat het ding waard is voor diegenen die reageren.

Dus moet je op zoek naar die ene die dat bedrag wel aan de waarde (voor hem) gelijk vindt staan of je waardebepaling aanpassen.

In deze markt is het de koper die de waarde bepaalt, niet de verkoper.

Dat gezegd hebbende, marktplaats is natuurlijk een groot drama, dat krijg je per definitie gezeik, zowel als koper en verkoper
Ik merk wel dat het gebruiken van meerdere platformen, je kans vergroot om je product verkocht te krijgen. Zo heb ik hier op Tweakers alleen 1x een PlayStation verkocht, de rest van de advertenties hadden meer succes op Facebook. Zo ook nu...

Nog geen paar uur heb ik de tablet op Facebook Marketplace gezet en mijn zus Whatsapp mij al, dat ze interesse in de tablet had. En eerlijk gezegd komt dan ook de gunfactor in het spel: want waarbij ik bij een vreemde niet akkoord ga, met een bepaalde prijs. Doen ik dat mijn zus wel juist wel en ben ik ook bereid, haar ondersteuning te geven.

Op marktplaats kreeg ik trouwens de vraag of ik wilde ruilen, tegen een Mi 9se en daar heb ik direct op geantwoord: dat ik al een Xiaomi smartphone had. Waarna ik daarna plotseling een hoger bod kreeg voor de tablet. Eerst bood hij € 150 en na ik zijn ruil voorstel afwijzde, was het plotseling € 200 :X

Door Tweakers user Harm_H, zondag 5 januari 2020 15:23

Je kan ook blij zijn dat t een nieuwe bestemming krijgt.

Als je 3 smartphones in de la hebt liggen - ben ik blij als iemand voor een paar tientjes er nog lol aan heeft! Er ligt zoveel rotzooi bij t gemiddelde huishouden: oude toetsenborden, monitors, etcetera. Tweede bestemming is beter dan de zolder.

Door Tweakers user XiaomiGlobal, zondag 5 januari 2020 15:45

Harm_H schreef op zondag 5 januari 2020 @ 15:23:
Je kan ook blij zijn dat t een nieuwe bestemming krijgt.

Als je 3 smartphones in de la hebt liggen - ben ik blij als iemand voor een paar tientjes er nog lol aan heeft! Er ligt zoveel rotzooi bij t gemiddelde huishouden: oude toetsenborden, monitors, etcetera. Tweede bestemming is beter dan de zolder.
Vroeger verkocht ik mijn smartphones ook gewoon nog: maar dat waren toestellen, die nieuw € 500 kosten. Een OnePlus One kostte € 299 nieuw en de Xiaomi Redmi Note 4, was zelfs nog goedkoper. En mijn huidige smartphone de Xiaomi Redmi Note 5, was ook rond de € 200. Ik koop meestal gewoon de duurste uitvoering, omdat ik het niet te importeren hoef _/-\o_

( Of ja eigenlijk wel, maar ik heb met het vliegtuig vrijstelling tot € 430 en dat is voldoende voor de meeste Xiaomi apparaten. Alleen de Xiaomi Mi Note 10 Pro, komt net met een paar tientjes over dat bedrag. Maar in Duitsland is dezelfde telefoon ongeveer € 200 duurder, dan in Hongkong niet. )

Het is mij dus gewoon het gezeik niet waard, om een tweedehands smartphone te verkopen die nog maar een waarde van hooguit € 50 heeft. En de OnePlus One voelt gewoon speciaal aan, omdat het de eerste OnePlus was. Dus die wil ik sowieso houden, al heb ik er een paar maanden terug een custom ROM opgezet.

De Redmi Note 4 daarin tegen, heeft mijn vrouw een tijdje gebruikt: toen haar OnePlus 5 in reparatie was. De Redmi Note 4 heeft ze toen bij het uitstappen uit de auto laten vallen, dus helaas is het scherm gebarsten.

Ik verkoop enkel wat de moeite waard is, om er de tijd in te steken: dus als het maar een paar tientjes is, dan begin ik er niet eens aan. Want ik vind verkopen immers geen leuke bezigheid en geef daarom, soms gewoon afgedankte producten gratis weg. Echter niet bij gadgets....

Zo nu ook met de tablet: waarom zou ik dus voor minder dan € 200 verkopen? Dan bedenk ik mij wel twee keer en neem de tablet wel zelf in gebruik, want ik ga ja geen verkoop verplichting aan door de tablet te koop te zetten.

[Reactie gewijzigd op zondag 5 januari 2020 15:48]


Door Tweakers user Marchel, zondag 5 januari 2020 22:45

Ik verkoop al jaren via Marktplaats, maar ik moet wel toegeven dat ik liever via Tweakers verkoop. Toch is het een hele uitdaging die ik graag met bieders aan ga, al moet ik er wel bij vertellen dat ik verkoop met als doel winst te maken en dit zo vaak mogelijk probeer te herhalen :).

Iemand die een bod doet kan een potentiële klant zijn. Als je beleefd het gesprek aangaat of vraagt of je in contact kan komen met de mensen dan zijn er vaak wel mogelijkheden. Het heeft ook met je eigen houding en approach te maken, zeker bij een bepaald soort type koper.

Door Tweakers user Pindamann, maandag 6 januari 2020 07:22

Vaak kies ik een redelijke prijs naar het lijkt alsof er standaard 10% af moet in de onderhandeling. Daarom zet ik voortaan in de advertentie dat de prijs vast staat en niet onderhandelbaar is. Op die manier bepaal ik zelf wanneer de prijs zakt.

Reageren is niet meer mogelijk