Een passie voor Groot Brittannië

Door XiaomiGlobal op zaterdag 8 december 2018 13:39 - Reacties (6)
Categorie: -, Views: 1.268

Inleiding

Ik ben Wesley en heb in het afgelopen jaar en vorig jaar diverse rondreizen gemaakt door Zuid Engeland, waarvoor ik telkens een reisplan voor opgesteld heb. Via deze Tweakblog wil ik dus mijn reisplannen openbaar maken zodat andere er ook gebruik van kunnen maken :)

http://i67.tinypic.com/2q8zhbb.jpg

Als eerste wil ik dan graag mijn allereerste reisplan delen: een reisplan dat naar mijn mening geschikt is voor beginnende bestuurders, aangezien ik zelf een beginnende bestuurder was en wettelijke gezien nog ben :+ Maar vooral omdat autorijden in Groot Brittannië een uitdaging is, die niet iedereen aandurft te gaan.

Maar voordat ik daarmee begin schrijf ik eerst over het autorijden in Groot Brittannië, later zal ik dan mijn reisplannen ook openbaren: als mijn vriendin mijn telefoon of notebook niet verstopt, want die wilt natuurlijk ook aandacht :P

Autorijden in Groot Brittannië

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten rijden ze in Groot Brittannië aan de linkerkant van weg: dat heeft vooral consequenties bij het afslaan, want eerlijk gezegd is rijden op de Autosnelweg in Groot Brittannië niet erg spannend.

http://i65.tinypic.com/2nlfz1i.jpg
Lake District Engeland

De verkeersregels in Groot Brittannië zijn dan ook vrijwel hetzelfde als in Nederland, met als grote verschil: rechts heeft voorrang is geen regel in Groot Brittannië, want daar heeft verkeer op de hoofdwegen voorrang. Als je van een zijweg afkomt dan moet je altijd voorrang verlenen, iets wat duidelijk aangegeven altijd.

Daarnaast worden er geen KM's gebruikt om afstanden en snelheden aan te geven, maar mijlen. Een mijl staat gelijk aan 1.6km en bij verkeersborden in mijlen/u is het een kwestie om een navigatie app zoals HereWeGo te gebruiken, welke je in kunt stellen op Britse eenheden.

HereWeGo geeft namelijk je GPS snelheid aan en ook wat de toegestane maximumsnelheid is, dat is erg handig omdat bij provinciale wegen en autosnelwegen geen maximum snelheid aangegeven staat. Al is dat op beide wegen 70Mijl/u en dat is dus 112km/u.

Echter op provincialewegen ligt het er aan of meerdere rijstroken zijn of slechts eentje. Bij slechts een rijstrook is de maximumsnelheid namelijk 60Mijl/u wat gelijk staat aan 96km/u: kortom erg handig om een navigatiesysteem te gebruiken dat je een geheugensteuntje geeft, dan word je tevens gewaarschuwd voor snelheidscontroles.

Over snelheidscontroles gesproken: in Groot Brittannië worden deze vrijwel altijd ruim van tevoren aangekondigd, dus als je dan alsnog te snel rijdt dan ben je of een ezel of je hebt je gewoon vergist in de toegestane maximum snelheid :+

Afslaan en Rotondes

Rijden in Groot Brittannië is eerlijk gezegd niet zo heel moeilijk: maar omdat wij in Nederland aan de rechterkant van de weg rijden, betekend dat ook dat je anders dient af te slaan in Groot Brittannië. Vergeet dus maar wat je tijdens de rijles geleerd hebt..... want dan kom je ten alle tijden op de verkeerde weghelft terecht bij het afslaan :X

Belangrijk om te onthouden is dat links afslaan een kleine bocht is en rechts afslaan een grote bocht: dat is dus precies omgekeerd zoals je gewend bent in Nederland. Gelukkig heeft verkeer op de hoofdweg in Groot Brittannië voorrang, dus als je bij het afslaan toch op de verkeerde weghelft terecht komt is dat geen grote ramp.

Rotondes daarin tegen zijn wel echt wennen.... vooral die mega rotondes. Het principe is ongeveer gelijk als in Nederland, als je linksaf of rechtdoor wilt dien je op de linkerbaan voor te sorteren en bij driekwart op de rechterrijstrook. Tot zover is het nog niet zo heel ingewikkeld, tot je zo'n mega rotonde tegen komt en je de 6e afslag ofzo moet nemen. Ik kan het moeilijk in woorden beschrijven, maar mega rotondes in Groot Brittannië zijn geen pretje: voor het weet heb je de verkeerde afslag genomen :(

Waarom Groot Brittannië?

Sommige vragen zich weleens af wat ik zo geweldig aan Groot Brittannië vind en waarom ik zo'n grote passie voor dit land heb, terwijl Frankrijk of Duitsland natuurlijk ook heel mooi is. Dat heeft toch een beetje te maken met de Britse cultuur: de mensen zijn erg beleefd en aardig, soms zelfs een beetje overdreven.

Daarnaast is Groot Brittannië natuurlijk ook een Koninkrijk en telt het vele kastelen, iets wat ik gewoon schitterende vind om te zien. Ook heeft het land nog veel ruwe natuur, echt bergen en schitterende wegen om over te rijden. Kortom meer als genoeg om te zien 8-)

http://i65.tinypic.com/24qpy7a.jpg
The Keep of Cardiff Castle

En ze spreken er Engels: je kunt tenminste alle verkeerstekens lezen, communiceren met de mensen. Oh en had ik al verteld dat Brits bier genaamd "Ale" ook geweldig is om te drinken, dat word dan mooi in pinten of te wel halve liters geserveerd :9~

En wellicht het belangrijkste: in tegenstelling tot de Fransen zuigen de Britten je niet leeg met tolwegen, want op een paar wegen na zijn alle wegen tolvrij. Je hoeft dus enkel de huur van de auto te betalen of de oversteek met de veerboot, wat het goedkoopste en snelste gaat via Duinkerken of Calais. Of je pakt de kanaaltunnel.

Spelfouten en grammatica fouten kan ik niet zoveel aan doen: heb door een ontwikkelingsstoornis een taalachterstand opgelopen, dus ik doe zo goed als mogelijk mijn best foutloos te schrijven.

De politieke situatie rondom de Brexit houdt mij niet zo bezig, maar ik hoop wel dat wij Nederlanders straks nog zonder visum naar Groot Brittannië kunnen reizen!

Volgende: Zesdaagse Zuid-Engeland Roadtrip 12-'18 Zesdaagse Zuid-Engeland Roadtrip

Reacties


Door Tweakers user Tokkes, zaterdag 8 december 2018 20:12

ja, rotondes [url=https://www.google.com/search?q=top+10+worst+roundabouts+in+the+uk] zijn ze hier geen helden in, da's een feit :D

Door Tweakers user Andros, zondag 9 december 2018 09:02

Dat rijden went wel inderdaad. Waarom neem je niet eigenlijk gewoon je eigen auto mee? Zo ver is Calais niet en autohuur is doorgaans vrij duur. Over rotondes gesproken, ooit in Swindon geweest ;) ?

https://en.wikipedia.org/wiki/Magic_Roundabout_(Swindon)

Door Tweakers user XiaomiGlobal, zondag 9 december 2018 09:35

Andros schreef op zondag 9 december 2018 @ 09:02:
Dat rijden went wel inderdaad. Waarom neem je niet eigenlijk gewoon je eigen auto mee? Zo ver is Calais niet en autohuur is doorgaans vrij duur. Over rotondes gesproken, ooit in Swindon geweest ;) ?

https://en.wikipedia.org/wiki/Magic_Roundabout_(Swindon)
Autohuur is goedkoper dan helemaal met mijn eigen auto naar bijvoorbeeld Manchester te rijden: vooral als ik maar een paar dagen heb, dan is vliegen natuurlijk ook een stuk sneller. Maar in het begin ging ik wel met mijn eigen auto, alleen dat heb ik niet meer gedaan sinds ik een jonge auto heb.

Ik heb in iedere geval 4x de oversteek vanaf Duinkerken gemaakt met mijn vorige auto, waarmee ik de 4e autopech mee had in Engeland :(

Door Tweakers user vanaalten, zondag 9 december 2018 10:09

Iets om te overwegen als je naar Engeland (of, ik afgelopen zomer, Ierland) gaat en daar een auto huurt: kies je voor een automaat of een schakelbak? Schakelen ben je al gewend, maar niet als je je *linker* hand gebruikt om te schakelen. Daarom hebben wij deze zomer voor een automaat gekozen - al is dat wellicht ook wennen als je nog nooit met een automaat gereden hebt.

Door Tweakers user KnoxNL, zondag 9 december 2018 11:41

Ik moet eigenlijk zeggen dat ik na 5 km het trucje van links rijden etc en met links schakelen wel doorhad.

Verder leuk om straks je reisverslagen te lezen.

Door Tweakers user XiaomiGlobal, zondag 9 december 2018 11:48

vanaalten schreef op zondag 9 december 2018 @ 10:09:
Iets om te overwegen als je naar Engeland (of, ik afgelopen zomer, Ierland) gaat en daar een auto huurt: kies je voor een automaat of een schakelbak? Schakelen ben je al gewend, maar niet als je je *linker* hand gebruikt om te schakelen. Daarom hebben wij deze zomer voor een automaat gekozen - al is dat wellicht ook wennen als je nog nooit met een automaat gereden hebt.
Auto huren heb ik nu 2x gedaan dit jaar in Engeland: de 1e een Opel Corsa en de 2e keer kreeg ik een gratis upgrade en dus een middenklasse mee, de Skoda Rapid die te zien is op de foto in deze post. Zelf heb ik beide keren een schakelauto gekozen.

Het is inderdaad zo dat schakelen met links een beetje onnatuurlijk voor ons is, vooral de eerste paar honderd km's zal het schakelen iets lastiger zijn. Maar het went wel enigszins en ik neem daarom gewoon iedere keer een schakelauto, heb het schakelen met links namelijk niet als beperking ervaren.

Probleem is dan wel: na drie dagen in een Britse auto te rijden ben je plotseling gewend om met links te schakelen, dus eerste wat ik doe bij terugkomst in mijn eigen auto is met links willen schakelen en waarmee ik dus tegen de deur aankom :+

Zelf huur ik trouwens altijd via SunnyCars omdat zei een all-in formule hanteren, dus geen eigen risico en je hoeft je geen zorgen te maken mocht je perongeluk schade rijden. Voor drie dagen autohuur had ik slechts € 93 betaald exclusief brandstof :)

Reageren is niet meer mogelijk